Nasza szkoła odpowiedziała na apel fundacji „Dobre życie" i przyłączyła się do tegorocznej edycji „Tydzień chleba w szkole", który odbył się w dniach 16 – 23 października 2012 r. W tradycji polskiej, chleb odgrywa bardzo ważną rolę. Był i jest w wielu domach najważniejszym pokarmem człowieka i stanowi podstawę piramidy żywieniowej. Trudno sobie wyobrazić, typowe polskie śniadania bez pysznej kanapki.Celem akcji było podniesienie świadomości uczniów na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. Realizację „ Tygodnia chleba w szkole" rozpoczęliśmy od przygotowania wystawy zbóż, różnych ziaren i gatunków mąki, których używa się do pieczenia chleba. Uczniowie obejrzeli krótki film pt. „Od ziarenka do bochenka". Zobaczyli ogromną pracę ludzi i wykorzystanie różnych maszyn w produkcji chleba. Informacji o sposobie pieczenia chleba, jego rodzajach dostarczyły nam wycieczki do piekarni, oraz spotkanie z piekarzem p. Markiem Kiełtyką, które zorganizowano w szkolnej świetlicy. Mogliśmy też degustować różne rodzaje pieczywa. Spotkanie zaowocowało zamówieniem do szkolnego sklepiku, zdrowych, pieczonych na zakwasie bułeczek, po które codziennie ustawia się długa kolejka.